Восъчни фунийки

ВОСЪЧНИ ФУНИЙКИ ЧИСТЯТ И ЛЕКУВАТ УШИТЕ

Използването на запалени восъчни фунийки за отстранявене на ушна кал и облекчаване на куп проблемы, свързани с ушите, е древен метод. Той е използван не само от нашите прабаби, но и в различии краища на света. Процедурата се отразява добре при широка гама възпалителни процеси, при настинки и подобрява слуха.

Фунийките действат не само на физическо, но и на енергийно ниво, защото се използва пречистващата сила на огъня, обяснява Ека­терина Стоянова, рейки мастер, основател на Бвлгарския рейки-центер. Имали сме сличай, когато покрай отстраняване на ушната кал сме облекчавали и възпаление на слюнчените жлези, колкото и невероятно да звучи, твърди тя. Манипулацията е съвсем проста, продължава 20-30 минути и се прави винаги на двете уши, неза­висимо че само едното може да е запушено.

Процедурата помага и срещу възпаления, и при настинки, конто се отразяват на ушите. Фунийките действат и на енергийно ниво чрез пречистващата сила на огъня, обяснява Екате­рина Стоянова, основателка на Българския рейки център. Тя казва, че е имала случай покрай ушната кал да премахне и възпаление на слюнчените жлези.

Винаги се чистят и двете уши

За целта човекът, на когото ще се прилага тя, ляга настрани на кушетка, така че да му е удобно. (Не се препоръчва сами да правите процедурата. По-добре е да има друг човек, който да ви помага.) Восъчната фунийка се поставя внимателно в ухото, без да се натиска, и се запалва, като през цялото време се придържа с ръка. Предварително се промушва в твърда салфетка, на която е направен отвор в средата, така че ако падне пепел от горящата фунийка, тя да я задвржи. Когато 3/4 от фунийката изгори, тя се изважда от ухото и се гаси в съд с вода. После процедурата се прави и на другото ухо. Когато остатъците от изгорелите фунийки се разгънат, се вижда изтеглената ушна кал под формата на жълто прахообразно вещество. Принципът, който се използва при този метод, е елементарен. При горенето на фунийката се образува вакуум, който чисти ушния канал.

След тази процедура главата и ушите не бива да се излагат на вятър, течение и студено, препоръчва Катя.

Почистване на ушите при отсъствие на други проблеми може да се прави на 6-8 месеца. Процедурата няма странични ефекти. Може да се прилага на деца, възрастни, дори и на животни.

Ушната кал отслабва слуха

Във външния слухов проход се мират т. нар. церуменни жлези, които отделят лепкаво вещество (ушна кал, церумен). Предназначението му е да предпазва ципата на тъпанчето от прах, насекоми и други вредни вещества в околната среда. Образуващата се ушна кал се изтласква навън от движението на ушния хрущял при дъвкане и говорене. Нерядко изхвърлянето на ушната кал е затруднено и тя може да запуши слуховия канал. Това предизвиква заглъхване на ушите, бучене, отслабване на слуха (до пълна загуба), понякога придружени с главоболие, световъртеж и повръщане. Лечението се състои в отстраняване на церумена чрез промивка на външния слухов проход. Това обикновено се извършва от лекар специалист.

Феодорина Ляскова